AKTUALITÁSOK

Befejeződött a Rajmond klub egyéni fejlesztő műhely munkája

2015.05.31. 14:10

Május 16-án tartotta kibővített záró értekezletét Alapítványunk az ELTE BGGYK-án. Az FSZK FOF2014 pályázatán "Autizmus specifikus egyéni fejlesztő műhely autizmussal élő felnőttek részére" címmel indult program záró értekezlete a  "Módszerek az auzimussal élő felnőttek egyéni fejlesztésében"  címet kapta. A rendezvényről szóló beszámoló a következő oldalon olvasható...

Dr. Stefanik Krisztina az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának dékán helyettese  „Felnőtt vagyok és egyedi” címmel tartott előadása  nyitotta meg a Budapesti Patrónus Alapítvány által szervezett , az  autizmussal élő felnőttek egyéni fejlesztési módszereiről szóló, május 16-án a Bárczin tartott szakmai tanácskozást.  

Erre a rendezvényre több okból került sor ahogy Gulyás Tibor az Alapítvány elnöke mondta a megnyitóban. Egyrészt égető probléma a fővárosban az iskolából kikerült, nem intézményben lakó autizmussal élő fiatalalok szakszerű szervezett szakmai ellátása, másrészt az elmúlt években rengeteget fejlődött  külföldön a módszertan, ami itthon is kezd ismerté válni márpedig idén végeznek azok a hallgatók az Egyetemen, akik alapszakon először tanulhatták az autizmust.

Dr. Stefanik Krisztina előadása elején azokról a felnőtt kor küszöbén felerősödő sztereotípiákról  beszélt, ami nem csak az autizmussal élőknél fordul elő hanem a környezetet nyújtó szülői magatartásba, a befogadó társadalomban. Ez különösen nehézzé teszi ezt a korszakot.  Ez lehet az oka,  hogy egyes kutatói vélemények szerint akár az érintettek 30 %-nál  is a sztereotip, kényszeres és repetitív viselkedések felerősödése észlelhető.  Az előadás minden gondolata nem írható itt le de azt mindenképpen kiemelhető, hogy külföldi kutatási eredmények megállapították, hogy az utóbbi évek során az autizmussal élőknél javuló a „jó” kimenetelő autizmus   aránya  (20-30%). Nagyon fontos volt az a gondolat is mikor a felnőtt ellátás során hangsúlyozta, hogy a gyógypedagógusok és pszichológusok együttes szakmai munkája kell a legjobb eredmények elérése felnőtt korban. beszélt arról is, hogy egy jó minőségű megvalósuló egyéni fejlesztési tervnek milyen nagy a jelentősége, mint ahogy a rossznak is. Talán az utóbbi miatt is került szóba  a jó szakember szükségességének fontossága, mivel sokan foglakoznak olyanok is autizmussal élőkkel – jó szándéktól vezérelve- akiknek nincs erre valódi kompetenciájuk.

Ezt követően Farkas Edit gyógypedagógus kapott szót,  aki „Segítség felnőttem címmel „  tartott előadást.  A fogyatékkal élők  ellátásának emberjogi alapokon történő megközelítés mellett szólt a 2006-os ENSZ egyezményre hivatkozva. Minden ember joga, hogy a legmagasabb életminőséget érhesse  el - monda. Az ellátás fontos eleme a szükségletalapon történő megközelítés is, amihez a szükségletek jó felmérése elengedhetetlen. Az általa és Mikes Andrea által elkészült ASTÉK-AURA szükségletfelmérő eszközt használata a Budapesti Patrónus Alapítvány is a következőkben leírt projektje során. Elhangzott még a támogatott életvitel és támogatott lakhatás közti különbség fontossága és az a remény, hogy a támogatott életvitel a lakhatáshoz hasonlóan megjelenik a hazai jogszabályokban,  hiszen az autizmussal élő számára is nagyon fontos, hogy egész életükben megkaphassák a támogatott életviteli szolgáltatásokat.

 Nem utolsó sorban azért is jött létre ez a nagy érdeklődésre szert tett rendezvény mert a Budapesti Patrónus Alapítvány most fejezte be második olyan projektjét, ami a felnőtt kori autizmus ellátásáról szólt. Mindkét program a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft. (FSZK) jóvoltából valósulhatott meg  „A Fogyatékos személyek helyi regionális és országos szervezeteinek működési és szakmai programjainak támogatása című kiírás alapján.  Amíg 2013-2014-ben egyénileg felmérték, hogy milyen egyéni szükségletekre-fejlesztésre van szüksége az Alapítvány Rajmond elnevezésű klubjába járóknak, addig 2014-2015-ös évben a felmérés alapján készült egyéni támogatási és foglakozási tervek megvalósítására is sor került személyenként 20 alkalom biztosításával, mégpedig szakmai műhelymunka keretében.  Nagy gyakorlattal rendelkező szakmai stáb irányítása és szupervíziója mellett   4 végzős egyetemista és másik négy eddig többnyire csak gyerekekkel foglakozó, de gyakorló gyógypedagógus kezdhetett neki az egyéni fejlesztéseknek. Pszichiáter és pszichológus segítette a munkájukat. A projekt részeként a szülők szűlői klubban kaptak hasznos felkészítést, a nekik szervezett tréningeken. A két projekt szakmai vezetését, szupervízióját  Németh Zsuzsa és Mészáros Lőrinc  biztosította. Utóbbi kettő  és az egyéni fejlesztésekben résztvevő Dózsa Lilla egyetemi hallgató, Mayer Mónika és Sztipanov Mariann mutatták be a hallgatóságnak az általuk a fejlesztések során  alkalmazott módszereket. Szupervizióban és a Rajmond klub vezetésében segítségünkre volt még Magyar Gabriella a SOFI gyógypedagógusa. Rajtuk kívül  említsük még meg elismerően a projektben részt vevő, egyéni fejlesztési foglalkozásokat vezető további 5 szakember nevét is. Reméljük velük még többször fogunk találkozni ha felnőtt autizmussal élők ellátásáról lesz szó: Batáriné Dömötör Judit, Ónodi Szabó Virág  gyógypedagógusok és Ábrahám András, Károly Kata, Zuborné Magyar Andrea egyetemi hallgatók.

A rendezvényre az Alapítvány meghívta a pesti kerületek önkormányzatainak a képviselői is azzal a céllal, hogy beszélgessünk róla, mit tehetnek az önkormányzatok a helyi ellátás minél magasabb színvonalú megvalósításáért és  hogyan tölthető be az az űr ami a jelenlegi fővárosi ellátásban mutatkozik, hogy nincs olyan szakmai ellátási központ, hely  ahová  felnőttkori autizmussal élők mint az ellátó rendszer részesei  fordulhatnak. Vadasné Tóth Mária  az AURA Autistákat Támogató közhasznú  egyesület vezetője nyitotta meg a hozzászólásokat és vitát. Reméljük nem eredménytelenül.

Bízunk benne, hogy programunk ősszel a tapasztalatok felhasználásával folytatódhat!

Feliratkozás hírlevélre
Kérjük, hogy neve és e-mail címe megadásával iratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
E-mail:
Kis hírek
2018.10.25. 10:57

Alapítványunk  3 millió forint támogatást nyert a FOF2018 jelű Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma  által kiírt pályázaton. Az új programunk címe: A Család mint "Intézmény" - Felnőtt autizmussal élő fiatalok felkészítése az önálló életre. A programban 10 család vesz részt.


2016.11.17. 12:56

Alapítványunk gyógypedagógiai szakemberek segítségével elkészítette az  "ÚJ dimenziók" a felnőtt autizmus közösségi ellátásában elnevezésú új programtervezetét, ami megvalósításához támogatókat keres és nyilvános vitára bocsát. Részletesebb leírás a támogatott életvitel fülben olvasható.


2016.09.02. 09:03

Köszönet támogatóinknak!

Az elmúlt évek sikeresen egyéni fejlesztéseken alapuló programjaink  megvalósítását elsősorban a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) pályázatain elnyert támogatásnak és többi támogatónknak köszönhetjük (FKF Zrt. Főváros XVIII. kerületi Önkormányzat, Fővárosi Csatornázási Művek, FŐTÁV Zrt. Főkert Zrt. MOHAnet Mobilsystems, Integrált Mobil alkalmazások; Városliget Café & Bár, Zilah Kávéház, BVK Holding ZRT.; Szekundáns Kft.; FTSZV Kft.; Pala 11 bt. és/vagy ezek munkahelyi kollektíváinak és más magánszemélyeknek. Támogatásukra a jövőben is számítunk.


2015.06.16. 10:38

Az Alapítvány elkészítette a 2015-2016 évre szóló új programját, ami a

„Autlevél és portfólió”

Autizmus specifikus családsegítő szolgáltatás, egyéni fejlesztés, autizmussal élő fiatal felnőttek és családjaik részére- címet kapta. A program végrehatásához pályázati forrásokat és támogatókat keresünk. Várhatóan 2015. szeptember 1-től indul. További részleteket írunk majd aktuális híreink között.


2015.05.31. 14:20

JELENTKEZÉS! 2015-2016 évben reméljük folytatódhat a Rajmond klub autizmussal élő fiataljainak egyéni fejlesztése. Az aktualitások között olvasható a programról. Bízunk benne, hogy 2015 szeptemberétől újabb 2 iskolából kikerült fiatal kerülhet be a programba. Kérjük, hogy akit érdekel jelentkezzen az Alapítványunknál: 06-30-552-6948.


Támogatóink:

Budapest, 18. kerület Önkormányzata
Budapest, 18. kerület Önkormányzata

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Kh. Nonprofit Kft.(FSZK)
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Kh. Nonprofit Kft.(FSZK)

A Budapesti Patrónus (közhasznú) Alapítvány egy 1992-ben létrehozott közhasznú civil szervezet,
amely az autizmussal élő személyek és az őket nevelő családok, fejlesztő, gondozó intézmények támogatására, megsegítésére alakult.