TÁMOGATOTT ÉLETVITEL

Autizmus specifikus egyéni fejlesztőés támogató műhely projekt

2015.04.01. 17:00

2014-15 évben az Alapítványunk az FSZK (fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért közhasznú Nonprofit Kft.) FOF2014 sz. pályázatán nyert támogatás segítségével útjára indíthatta "Az autizmus specifikus egyéni fejlesztő és támogató műhey autizmussal élő fiatal felnöttek részére" elnevezésű projektjét. A projektben a Rajmondklub 10 autizmussal élő tagja vesz részt továbbá 17 szakember és munkatárs. további részletek ismerhetők meg a folytatásban...

Az autizmus spektrum zavar olyan fogyatékos állapot, ami miatt az autizmussal élők egész életen át tartó, folyamatos segítséget igényelnek, szinte tekintet nélkül az értelmi képességekre. Alapítványunk a „támogatott életvitel” (supported living, Klein és Kinsella) szakmai talaján áll. Alapítványunk stratégiai célja a felnőtté vált, önálló életre támogatással képes  autizmussal élő fiatalok részére helyi, pedagógiai-gyógypedagógiai, mentális-pszichológiai támogatás melletti   rendszeres és szervezett támogatott életviteli szolgáltatások létesítésének elősegítése, hogy a családból való kikerülésük, a szülők elvesztése esetén is képesek legyenek minél teljesebb élet élésére és ne kényszerüljenek olyan intézménybe, ahol állapotukban visszafejlődnek.

Az elmúlt évben egyéni felméréseink során megállapítást nyert, hogy a felnőtt korosztálynak,  még a magasan funkcionáló autizmus spektrum zavarral élőknek is szüksége van folyamatos pedagógiai-gyógypedagógiai és mentális-pszichológiai fejlesztésre, terápiákra, viselkedés problémáik, rossz szokásaik leküzdésére, mentorálásra, legalább heti, vagy 2 heti  alkalommal. Következő lépés számunkra tehát, hogy ezt megszervezzük. Ez egy hiánypótló projekt,  ami 2013-2014-es projektünkre és az egyéni szükségletfelméréseken alapuló elkészült gondozási-támogatási tervekre épült.

 Céljainkat megfogalmaztuk a 2014-ben elkészített kiadványunkban is. Általában szükséges az önállóság fejlesztése, emberi kapcsolatok mélyebb megértetése, önkép fejlesztése, rugalmasság fokozása, szocializáció és mentalizáció fejlesztése. 10 fő részére 400 óra fejlesztést tudnánk nyújtani 8 hónap alatt.

 

Formája: Műhelymunka. Ma nagyon kevés és nagyon elfoglalt az a hazai szakember aki felnőtt korú autizmussal élő fiatalokkal tud szakszerűen foglalkozni. Ezért szükséges, hogy az általunk felkért, a szakma elismert szakértőinek számító szakemberek mellett gyakorlati körülmények között kezdő szakemberek - nevezzük gyakornokoknak - is kipróbálják magukat a napi munkában. Ezért választottuk a műhelymunka jelleget, ahol 4 gyakorló szakember mellett másik 4 kezdő szakember kiválasztásával folyik majd a műhely munka szerű gondozás.

 

1.)            10 fő Rajmond klub tagunk részére a meglévő egyéni támogatási-gondozási terv szerint.  szelektíven szükséges:

      2.)        Rajmond ifjúsági sorstárs klub

      3.)        Rendszeres tanácsadás

      4.)        Szakmai-szülői konzultációk és tréning

      5.)        Disszemináció

      6.)        Záró értekezlet.

 

A projekt lezárásaként a projektben résztvevő szakemberek az érintettek és családjuk részvételével, szakmai és sajtó közönség előtt számolnak be az eredményekről.

Feliratkozás hírlevélre
Kérjük, hogy neve és e-mail címe megadásával iratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
E-mail:
Kis hírek
2021.10.05. 10:15

2021.szeptember 24-én megalakult 5 civil szervezet részvételével a Budapesten és környékén működő AUTLAKSZ Lakhatási Szövetség az Autista Emberekért. A Szövetség további tagokat, pártoló tagokat és támogatókat keres. Érdeklődni a gulyas_tibor@t-online.hu címen lehet.


2019.11.28. 12:28

Kedves Rajmond Klub Tagok!

 

2019.11.28-án 15 óra 45 perctől újra lesz sportfoglalkozás. Helyszín: Suhanj Alapítvány edzőterme. Budapest, XIII. Tátra u. 6.


2018.10.25. 10:57

Alapítványunk  3 millió forint támogatást nyert a FOF2018 jelű Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma  által kiírt pályázaton. Az új programunk címe: A Család mint "Intézmény" - Felnőtt autizmussal élő fiatalok felkészítése az önálló életre. A programban 10 család vesz részt.


2016.11.17. 12:56

Alapítványunk gyógypedagógiai szakemberek segítségével elkészítette az  "ÚJ dimenziók" a felnőtt autizmus közösségi ellátásában elnevezésú új programtervezetét, ami megvalósításához támogatókat keres és nyilvános vitára bocsát. Részletesebb leírás a támogatott életvitel fülben olvasható.


2016.09.02. 09:03

Köszönet támogatóinknak!

Az elmúlt évek sikeresen egyéni fejlesztéseken alapuló programjaink  megvalósítását elsősorban a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) pályázatain elnyert támogatásnak és többi támogatónknak köszönhetjük (FKF Zrt. Főváros XVIII. kerületi Önkormányzat, Fővárosi Csatornázási Művek, FŐTÁV Zrt. Főkert Zrt. MOHAnet Mobilsystems, Integrált Mobil alkalmazások; Városliget Café & Bár, Zilah Kávéház, BVK Holding ZRT.; Szekundáns Kft.; FTSZV Kft.; Pala 11 bt. és/vagy ezek munkahelyi kollektíváinak és más magánszemélyeknek. Támogatásukra a jövőben is számítunk.


Támogatóink:

Budapest, 18. kerület Önkormányzata
Budapest, 18. kerület Önkormányzata

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Kh. Nonprofit Kft.(FSZK)
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Kh. Nonprofit Kft.(FSZK)

A Budapesti Patrónus (közhasznú) Alapítvány egy 1992-ben létrehozott közhasznú civil szervezet,
amely az autizmussal élő személyek és az őket nevelő családok, fejlesztő, gondozó intézmények támogatására, megsegítésére alakult.