TÁMOGATOTT ÉLETVITEL

2014.02.06. 12:08

Alapítványunk célja, hogy a támogatott életvitel elveinek megfelelően a fővárosban létesüljön egy autizmus specifikus támogatott életviteli központ, aminek a RajmondHáz nevet adtuk. Ismerkedjenek meg a részletes elképzeléssel.

RAJMONDHÁZ

A fővárosi, autizmus specifikus támogatott életviteli szolgáltató központ ill. ingatlanjának kialakítási terve

A mai kor kétségkívül legnagyobb mértékben növekvő fogyatékossági típusa az autizmus, pedig alig több mint 20 éve jelent meg a hazai diagnosztikában.  Fővárosi autizmussal foglalkozó egészségügyi, oktatási, szociális infrastruktúra a folyamatos fejlődés  ellenére  érthetően még nem teljesen kiépült, bár a jogszabályi lehetőségek széles körűek.  Hiányzik sok  autizmusra specializálódott, más jellegű problémák esetén már létező típusú létesítmény,  ahol egyszerre több autizmus specifikus oktatási, fejlesztési, szociális, közösségi  szolgáltatás elérhető.  Nincs – pedig lehetne, többek között olcsó ingatlan hiányában – fővárosi speciális támogató szolgálat, autizmus specifikus nappali foglalkoztató, lakóotthon, védett és tranzit munkahely  és még folytathatnánk.

Ha adottak a jogszabályi lehetőségek, akkor mi hiányzik? Válaszunk egy hely, egy ingatlan.

Egy ilyen hiánypótló megoldás az általunk kigondolt RajmondHáz (az Esőember című film főszereplőjének magyarított  neve után), az esélyek háza, egy szociális pláza.  Többes szerepben: egyrészt egy fogyatékosok számára és elsősorban autizmussal élők foglalkoztatása útján üzemeltetett munkahely (akár vendégház, hostel, kávézó, étterem, mosoda stb.) másrészt egy hiánypótló, fővárosi, autizmus specifikus támogatott életviteli központ (ASTÉK), mondhatnánk egészségügyi, szociális, oktatási- kulturális szakmai és szabadidő centrum, ami szolgáltatásait számításaink szerint is  évente többszáz autista és családja vehetné igénybe.

Az autizmus egyik intézményi centruma lehetne a RajmondHáz, szakmai és szabadidős rendezvények helyszíne, egy olyan közösségi hely, (kultur és torna teremmel),  amit a fővárosi több ezer autitsa és a szintén több ezer főre tehető család és nem kisebb és folyamatosan növekvő szakember gárda is igénybe tudna venni, másrészt munkát adna  (vendégház, mosoda, étterem) olyan autizmussal élőknek –szakemberi közvetlen mentorálás mellett - akik ma nem találnak megfelelő munkalehetőséget. Az ingatlanban kialakított létesítmények, munkahelyek, irodák, fejlesztő és foglalkoztató szobákat ma szanaszét üzemelő, helyenként megtűrt társ civil szervezetek, vállalkozások  bérelhetnék, ami hosszú távon biztosítja a fennmaradást.

Nem egy intézményt kéne létrehozni, hanem egy ingatlanban helyet adni az erre szerveződő vagy már létező szolgáltatóknak.

A létesítmény az ő érdeküket, és az őket támogató civil társadalom érdekeit támogatná. A jelenleg is működő szervezetek egy részét lehetne ide koncentrálni. Tudjuk, hogy a hazai kutatást megalapozó intézmény 100 évnél régebbi fel nem újított családi házban nyert elhelyezést, az országos szövetég 3 szobás belvárosi lakást bérel, ami nem alkalmas semmilyen szolgáltatásra. Sok civil szervezet az alapítók lakcímén van bejelentve és állandóak a helyiség problémák, megtűrtként nyertek itt-ott befogadást. A szétszórtság, az elhelyezési problémák miatt sok a meghiúsult jó ötlet, csorbul az esélyegyenlőség, nő a társadalmi kirekesztettség.

Céljainkat a Autisták Országos Szövetsége, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) a SOFI (Bp. XVIII. kerületi Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Fővárosi és a Budapest, XVIII. Kerületi Önkormányzat, valamint számos  civil szervezetek sokasága is támogatja.

Az ingatlanban civil és forprofit szervezetek kaphatnának helyet. Amit szeretnénk:

Tanácsadó, fejlesztő, oktató, támogató szolgáltatások részére bérelhető irodák, foglalkoztató, fejlesztő helyiségek. Közösségi, kulturális, sport tevékenységhez színház és tornaterem, foglalkoztatás érdekében  védett és tranzit munkahelyek, nappali foglalkoztató lehetőség, egyéni és csoportos nappali ellátó, krízis és  támogatott lakhatási lehetőség.

A fővárosban legalább 15-20 ezer autista él.  Az érintett  családokat, az ellátó rendszer személyzetét is számolva közel 50-60 ezer embert érint közvetlen a kérdés.

Az autizmus specifikus támogatott életviteli központ létesítésének gondolata, több mint 10 éves, mégha nem is így hívták akkor. A formálódó elképzelés kezdetben egy autizmus specifikus szálloda létesítésével kezdődött. Az elmúlt években az autistákat támogató közhasznú szervezetekkel, partnereinkkel sok szolgáltatás, különböző pályázatok segítségével  megvalósultak. Így foglalkoztatás, életre nevelés, szabadidő eltöltés, fejlesztés, terápikus foglalkozások területén számos program megvalósult a fővárosban, de állandó helyet nem sikerült kialakítani. A gondolat ill. elképzelés egyes elemei megjelentek az AOSZ országos autizmus koncepciójában 2009-ben, a támogatott lakhatásról, nagy szakmai összefogással készült 2010-es tanulmányban, sőt rejtve a főváros 2011-es autizmus koncepciójában is helyet talált a gondolat.

A terveinknek leginkább egy elhagyott 16-20 tantermes iskola, vagy hasonló méretű üres szálloda, laktanya, üres kulturális központ, művelődési ház, kastély felelne meg, az alábbiak szerint:

1 színház ill. kultúrterem - művészetterápiás csoportoknak, közösségi rendezvényekre

1 tornaterem szabadidős és terápiás sport foglalkozásoknak

1 konyha és étterem, amiből étterem, konyha, kávézó alakítható át.

2 tanteremből 8 irodát alakítanánk ki civil bérlőknek

2 tanteremből 8 krízis ill, ideiglenes lakást

4 tanteremből 16 férőhelyes akadálymentesített vendégszobákat, panziót

1 tanteremből 4 egyéni foglalkoztatót

1 tanteremből 2 csoportos foglalkoztatót

1 tanterem nappali foglalkoztató

1 tanterem maradna tanterem

1 tanterem védett munkahely (pl.mosoda)

2 tanterem cukrászati vagy más termelő üzem foglakoztatás céljából

1 tanterem raktár

1 tanári központi irodának.

.

Alapítványunk a Norvég Cicil Alap „Töltsd újra” pályázatán, elképzelésével bekerült a legjobbak közé. A napokban várható döntés elfogadásáról..

A leírtak alapján a kialakított intézményben, létesítményben egyéni és csoportos, közösségi használati célból az alábbi használatokat tervezzük:

-tanácsadó, fejlesztő, oktató szolgáltatások egyéni és csoportos igénybe vételre

-civil szervezeteknek irodák, ezzel szakmai műhelymunka elősegítése

-közösségi - kultúrális programok, rendezvények

-művészeti, sport terápiás szolgáltatások, előadások, versenyek

-védett, állandó és tranzit munkahelyek

-nappali foglalkoztató

-étterem, kávézó, konyha

-vendégház és támogatott lakhatás

-krízis kezelés

-egységes megjelenés, akciók - társadalmi közvélemény formálás, adománygyűjtés

Minimálisan 4 évre van szükség, hogy az intézmény kialakuljon és létjogosultságát igazolja esetleg a tulajdonost meggyőzze a végső hasznosításról. Legjobb lenne végleges megoldást találni, de 4 év után úgy gondoljuk fog az intézmény rendelkezni annyi referenciával, hogy végleges megoldást találjon, szükség esetén máshol. 4 év alatt meg lehet úgy erősödni, hogy állami, vagy önkormányzati végleges megoldást találjunk. Maximálisan tehát korlátlan ideig tudnánk az ingatlant használni.

A projekt úgy épül fel, hogy meglévő igényekre alapoz. A jövőbeni, potenciális használó, bérlő jelenleg is fizet valamilyen bérleti díjat, időszakonként vagy rendszeresen. Leginkább akkor mikor pályázati forráshoz jut. amennyiben ismerté válik a RajmondHáz és belakjuk, a legtöbb bérlő kisebb nagyobb mértékben fizetőképes. A bérlőkön kívül munkahelyek létesítésével, szociális jellegű, de forprofit vállalkozások befogadásával gazdasági tevékenység is folyna az ingatlanban (étterem, vendégház, mosoda, védett munkahely), ami egy része szintén bérleti bevételként, másrészt tevékenységi bevételként jelentkezhet.

Ezek alapján 8-10 tevékenység forrásából lehet bevételhez jutni. Ide települhetnének olyan normatív támogatást kapó szolgáltatók akik az állami normatívából meg tudják fizetni a helyet (támogató szolgálat, nappali foglalkoztatók, támogatott lakhatás).

Ezek alapján az alábbi bevételekre lehet számítani:

-befogadott civil szervezetek bérleti díja

-befogadott forprofit vállalkozások bérleti díja

-állami normatívát kapó szociális, egészségügyi szolgáltatók bérleti díja

-alkalmi bérleti díjak (színház és sport)

-saját termelő tevékenység bevétele (ha lesz ilyen a felsoroltakból)

-pályázatok

-versenyszférából érkező vállalati  támogatások

-saját adománygyűjtő rendezvények, akciók

-szja 1 %

Kérjük projektünk elvi támogatását és segítését, független attól, hogy a most folyó pályázaton nyer-e az elképzelés és részesül-e építészi, jogi és szakmai segítségben.

2014.01.12.                                     Gulyás Tibor (06-30-552-6948 – gulyastibor@t-online.hu)

2015.03.16. 08:23

2014 évben támogatóink voltak:

MOHAnet Mobilsystems, Integrált Mobil alkalmazások; Városliget Café & Bár, BVK Holding ZRT.; Fővárosi Csatornázási Művek; Szekundáns Kft.; FŐKERT Zrt.; FKF Zrt.; Budapesti TÁVHŐ Zrt.; FTSZV Kft.; és/vagy munkahelyi kollektívái; Budapest, XVIII. kerületi Önkormányzat; FSZK Nonprofit Kft.

Köszönjük támogatásukat az auizmussal élő és családjaik nevében.